İtfaiye Müdürlüğünden baca temizliği uyarısı
Manavgat Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü kış mevsiminde olası yangınlara karşı vatandaşları, bacalarında oluşan kurumları temizletmeleri konusunda uyardı. Manavgat Belediyesi İtfaiye ekiplerinin baca temizliği konusunda vatandaşlara yardımcı olabileceği de açıklandı
Manavgat Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, Türkiye’de her yıl meydana gelen bina yangınlarının yüzde 20'sinin temizlenmeyen bacalardan kaynaklandığından hareketle, vatandaşları bacalarında oluşan kurumları temizletmeleri konusunda uyardı. Temizlenmemiş soba boruları ve doğru kurulmamış sobalardan dolayı özellikle rüzgarlı havalarda duman tepmesi olabileceğine, bunun da zehirlenmelere ve ölümlere yol açabileceğine dikkat çeken İtfaiye yetkilileri, kış mevsimini beklemeden gerekli temizliğin mutlak surette yapılması gerektiğini vurguladı. Manavgat Belediyesi İtfaiye Amiri Mehmet Ali Özden, itfaiye ekiplerinin baca temizliği konusunda vatandaşlara yardımcı olabileceğini de söyledi.
İtfaiye ekiplerini arayın
Mehmet Ali Özden, "Ülkemizde her yıl meydana gelen bin yangınlarının yüzde 20'si temizlenmeyen bacalar sebebiyle meydana gelmektedir. Ölümlerin yanı sıra temizlenmeyen bacalar ve soba boruları yüzünden milyarlarca liralık konutlar yanarak tahrip olmaktadır. Temizlenmemiş soba boruları ve doğru kurulmamış sobalardan dolayı özellikle rüzgarlı havalarda evlerde duman tepmesi dediğimiz olaylar sık aralıklarla meydana gelmektedir. Bu yüzden vatandaşlarımızın kış mevsimini beklemeden bacalarını mutlak surette temizlemeleri veya temizlettirmeleri gerekiyor. Vatandaşlarımızın İtfaiye Müdürlüğümüze müracaat etmeleri halinde baca temizliği ekiplerimiz tarafından bu iş kolayca yapılacaktır. Yangın önlemleri almanın söndürmeden daha kolay ve ucuz olduğu unutulmamalıdır. Alınan her önlem muhtemel bir yangını önler" dedi.
Zehirlenme belirtilerine dikkat!
Sobadan zehirlenmelerin de olabileceğine dikkat çeken İtfaiye Müdürü Mehmet Ali Özden vatandaşları bu konuda da dikkatli ve bilinçli olmaya davet etti. Özden, "Karbonmonoksit zehirlenmesinin belirtileri baş ağrısı, baş dönmesi, yüzde pembe renk, terleme, kulak çınlaması, bulantı, kusma, kaslarda aşırı gevşeme, hareket edememe, şuur kaybı ve komadır. Böyle bir durumda hasta hemen havalı bir yere taşınmalı ve 112 Acil Ambulans Hizmetleri aranmalıdır. Ancak unutulmamalıdır ki, zehirlenmeye yol açacak önlemlerin alınması, bu tür olaylara mahal vermemek için kesinlikle şarttır. Bu tür olayların olması hepimizi çok üzer. Vatandaşlarımız baca temizliği konusunda her türlü yardımı bizleri rahatlıkla arayarak alabilir" diye konuştu.
Manavgat Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü vatandaşların dikkat etmeleri hususları ise şöyle sıralandı
-Mutlaka TSE belgeli sobalar kullanılmalı
-Soba duvardan/bacadan en az 1 metre en fazla 1.5 metre uzaklıkta olmalı
-Soba borusu baca içine 10 cm’den fazla sokulmamalı.
-Soba kurarken ikiden fazla dirsek kullanılmamalı.
-Soba bacaları çatıdan en az bir metre yükseklikte olmalı.
-Soba bacaları temizletilmeli, tıkalı olup olmadığı mutlaka kontrol edilmeli
-Sobada naylon, plastik, paçavra vs. yakılmamalı.
-Yatmadan önce sobalar döndürülmeli, zehirlenmelerin önüne geçmek için bu kurallara titizlikle uyulmalı.
-Özellikle rüzgarlı havalarda sobaların dikkatli yakılması ve yatmadan önce söndürülmesi gerekir.