MANAVGAT BELEDİYESİ MUHTARLAR ÇALIŞTAYI BAŞLADI
İstiklal Marşı ve Saygı duruşu ile başlayan Muhtarlar Çalıştayı’nda, belediye hizmet ve projelerinin tanıtıldığı 8 dakikalık tanıtım film gösteriminden sonra Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen açılış konuşması yaptı.
4 YIL SONRA AYNI ŞEVKLE AYNI YERDE
Başkan Şükrü Sözen konuşmasına hizmet sürecine yaptığı katkılardan dolayı ‘kader arkadaşlarım” dediği muhtarlara, belediye çalışanlarına ve basın mensuplarına teşekkür ederek başladı. Geçmişte 18 Aralık 2012 tarihindeki Manavgat belediye meclis toplantısında köylere hizmet kararını alan Türkiye’deki ilk belediye olduklarını dile getiren Başkan Sözen, 28 Aralık 2012’de de ilk muhtarlar çalıştayını yine aynı yerde düzenlediklerini hatırlattı. Sözen, aradan geçen 4 yıldan sonra aynı şevk ve heyecanla tüm muhtarların aynı ortamda olmasının sevindirici olduğunu vurgularken, bu süreçte emeği geçen belediye avukatı rahmetli İbrahim Acar’ı da gözleri dolarak andı.
ÜLKE MENFAATLERİNDE
SEVGİ VE HOŞGÖRÜ İLE BİRLEŞELİM
Türkiye’nin zor bir süreçten geçtiğini vurgulayan Başkan Sözen, bu dönemde insanların, katı siyaset anlayışlarını bir kenara bırakarak hoşgörü, sevgi ve anlayışla birbirlerini kucaklamaları gerektiğini söyledi. Sözen, “ Ülkemiz tarihinin en kritik günlerini yaşıyor. Katı siyaset anlayışlarını bir kenara bırakıp ülkenin çıkarlarını düşünmemiz gereken özel dönemlerden geçiyoruz. Her gün bir şehit haberi alacağımız korkusu taşıyoruz. Bu yaşananları ülkemin insanı hak etmiyor. Bu ülke sevgi, hoşgörü ülkesidir. Birbirimize karşı biraz daha hoşgörülü, kabullenici davrandığımız takdirde bizlerin başaramayacağı bir şey yoktur. Ama benden olmayan yok edilmelidir. Herkes bana biat etmelidir anlayışı bu ülkenin önünde her zaman bir duvardır. Bunu aşmamız gerekli. Yönetici olan insanlar herkesten daha hoşgörülü olma mecburiyetindedir. Ben Anadolu’nun bir ilçesinde görev yapan nacizane bir belediye başkanıyım. Herkesin benim gibi düşünmesini talep etme hakkım yok. İnsanları cezalandırma hakkını toplum bana vermemiştir. Üst düzeydeki idarecilerin de aynı hoşgörüde olması gerekir. Bunun adı muhtardır, belediye başkanıdır, başbakandır, cumhurbaşkanıdır. Bizim sevgiye, anlamaya, kabullenmeye ihtiyacımız var. Bu acılar böyle aşılır. Esnaf ertesi gününü düşünebiliyordu ama şimdi yarın sabah neye uyanacağını bilmiyor. Siyasi hesapları bir tarafa bırakıp, ülke menfaatlerinde hepimiz birleşebiliriz. Bunun için hiçbir zaman geç değil değerli dostlar” dedi.
ANTALYA ve MANAVGAT HAK ETTİĞİ NOKTADA DEĞİL
Başkan Şükrü Sözen, muhtarlara hitabında Antalya ve Manavgat ölçeğinde de halkın hak etmediği noktada olduğunu dile getirdi. Sözen, “Antalya ve Manavgat’ımız kesinlikle hak ettiğini yaşamıyor. Büyükşehir Yasası ile ilgili Türkiye ölçeğinde dersine çalışarak kendini donatan ilk belediyeyiz biz. Biz zamanında da ‘bu yasaya biz çalıştık’ dedik. ‘Bu yasa Türkiye ölçeğinde hazır olmadığımız, altlığı olmayan, alelacele çıkarılan bir yasa. Bu yasa çıktığı takdirde çok büyük sıkıntılara gebeyiz’ dedik. Hatırlarsınız bunu tüm mahallelerde anlattık. Bunun en büyük ızdırabını da çeken sizlersiniz. Bu yasanın temelinde köylerimizi kentleştirmek, insanımızı daha modern hale getirmek vardı. Ama hiç de öyle olmadı. Bunlar daha iyi günlerimiz. Bir seçim sonrasında bu yasanın sıkıntıları daha çok artacak. Köylü vatandaşlarımız bunu hak etmiyor. Bu yasanın başarılı olma şansı yok. Bu yasa revize edilmeli. 640 km’lik bir Antalya havzası var. Kaş’tan Gazipaşa’ya kadar dev sahil bandı var. Aynı zamanda köylerimiz var. Bu çeşitliliğe hizmet şansınız var mı. Yok. Ne ilçeler ne köylerimiz layık olduğu hizmeti alamıyor” diye konuştu.
YERİNDEN YÖNETİM ŞART
Başkan Şükrü Sözen, konuşmasında bütün gücü merkezde toplamanın yanlış olduğunu hizmetin yolunun yerinden yönetim olduğunu da söyledi. Sözen, “Yerinden yönetime önem verilmesi gerekiyor. İlçe belediyelerini güçlü kılmak gerekiyor. Bütün gücü merkezde toplamak yanlış. Bir çok gelişmiş ülkede bu zihniyet yok oluş. Bu durumdan Türkiye ve Antalya ölçeğinde iktidar partisi belediye başkanı olan arkadaşlarımız da mutlu değil. Hizmet noktalarının ağırlıkları şahsiyetleri kaybettirilmiş durumda. Bu çok yanlış bir sistem” dedi.
BASKI İLE KUTUPLAŞTIRILIYORUZ
Baskı ile insanların kutuplaştırıldığını dile getiren Başkan Sözen’in konuşmaları alkışlarla kesildi. Sözen, “Biz hiçbir muhtarımıza asla baskı yapmadık. Bu bize yakışan bir durum değil. Muhtar arkadaşım her yerden hizmet alabilir. Biz bundan asla gocunmayız. Hiçbir muhtar arkadaşımıza şuradan hizmet almayın bizim yanımızda durun demedim. Ama bu anlayış karşı tarafta farklı. Anlatılmaz derecede kutuplaştırılıyoruz. Bizi bir aile içinde tutması gereken yapılar aksine bizi kutuplaştırıyor. Bu kurumlar bizim değil, halkın. Biz geçiciyiz. Bu noktadaki insanlar yarın bu makamları bırakıp gidecek. Arkamızdan yarın beddua almamalıyız. Bu vesileyle bir üzüntümü daha dile getirmeliyim. Devletimin bir bakanı idarecimdir. Haberim olduğunda ilk önce giderim. Hoş geldin derim. Eğer bir etkinliğim varsa iki kutup oluşturmama adına kendi etkinliklerimi bile defalarca iptal etmişimdir. İnsanları tercih etmek zorunda bırakmamalıdır kimse. Bu ayıptır günahtır. Bu toplantı haftalar önceden belliydi. Bizim bu etkinliğimiz belliyken, farklı kutup çıkarmak yanlış. İdarecilik vasıf ister. Duygularını hislerini aşabilen, siyaseten adabı bilenler gerçekten siyasetçidir. Halka ait bir kurum böyle bir etkinlik düzenlerken seçilmiş insanımızı zor durumda bırakmak yöneticilik değildir” dedi.
BARAJLAR ve EVRENSEKİ LİMANI DA ELİMİZDEN ALINDI
Başkan Sözen, önemli bölgelerin de Manavgat Belediyesi’nin elinden alınmaya devam ettiğini de vurguladı. Sözen, “İşleyiş olarak Büyükşehir Belediyemiz bizim üstümüzdedir. Asla siyaseten katı olmadım. Amacımız bölgemize hizmet vermektir. Bu süreci layıkıyla tamamlayalım diye müşterek çalışmamız gerektiğini söyledik. Büyükşehir’e onlarca kez gittik. Gelin beraber çalışalım dedik. Ama bunun karşılıklı olması gerektiğine inanıyoruz. Örnek verecek olursak. Barajlarımız Akseki’ye verildi. Manavgat’tan aldığınız oy, Akseki seçmeninin 3 katı. Bunu göz ardı etmeyin. Bu barajlar bizim. Yanılmayın dedik. Davamız lehe neticelendi. Tekrar tasviye komisyonunda değerlendirilmek üzere komisyona geri gönderildi. Başkanım toplumsal barış için büyüklüğünüzü gösterin mülkiyete göre burayı dağıtın dedik. Toplumları birbirine düşman etmeyelim dedik. Ama komisyona kendim girdim. Belgelerle anlatmama rağmen bildiklerini yaptılar. Evrenseki limanını DSİ bize sordu. Daha önce Evrenseki de bize gelmesi gereken bir liman. Bizden isteyip istemediğimizi sordular. Biz de ‘istiyoruz’. Dedik. Bunun ekonomik hukuki külfetini çektik. DSİ uzun aradan sonra ey Manavgat belediyesi bunu sana vermiyoruz. Side limanında yaptıkları gibi Evrenseki limanını da Büyükşehir Belediyesi’ne verdi. Madem Büyükşehire veriyorsunuz. O zaman külfetini ödemelerini davalarını sorumluluğunu alın” dedi.
KOORDİNATÖRLÜK ELEŞTİRİSİ
Koordinatörlük sistemini eleştiren Başkan Sözen, bu yapının Manavgat halkını yanlış bilgilendirdiğini de söyledi. Sözen şunları söyledi. “Asla özgür iradesi ile seçilmiş bir Manavgat Belediyesinin kadrosunu ekibini kimse yok farz edemez. Hiçbir imza yetkisi, selahiyeti ehliyeti olmayan bir yapıyı dev Manavgat ailesinin önüne yetkili olarak çıkaramazsın. Eğer çalışma anlamında bir kişiye ihtiyacın varsa, işi bilen ehliyetli birini getirirsin, Manavgat’a hizmet verir. Devlet anlayışını bilmeyen, sistemi bilmeyen, idareciliği bilmeyen yapının başına sorumluluk verirsen bunun sonucu sürekli polemiklerdir. Sosyal medyada basında silahşör, klavyenin başındaki ne idüğü belirsiz yapılarla polemik yaparsanız. Yalan yanlış fotoğraflarla halkı kandırmaya çalışırsınız”
MANAVGAT TARİHİNDE GÖRMEDİĞİ REZALETİ YAŞIYOR
Başkan Sözen, şöyle devam etti. “Manavgat belediyesinin ihale kontrolörleri vardır. Yapının her aşamasında işi takip eder. Manavgat tarihinde görmediğimiz rezaleti görüyoruz, Kentin ihtiyacı hizmetler yapılır. Ama nasıl yapılır. Devlet ve iş anlayışı ile yapılır. Manavgat Belediyesi’ne gelirsiniz, bizim ekiplerimiz bunu bilir. Ekiplerim donanımlı destek isteyin dememize rağmen, bırakın destek istemeyi hiç bilgi bile vermeden habersiz bütün caddelerimiz paramparça yapıldı. 1 ay sonra turizm sezonu başlıyor. 7 tane mahallem paramparça. Bu bize reva değil. Vatandaş bilinçli ama bunun faturasını bilmeden Manavgat Belediyesi’ne kesen yapılar da var.
HALKI YANLIŞ BİLGİLENDİRİYORLAR
Koordinatörlük sisteminin halka yanlış bilgi verdiğini yeniden vurgulayan Başkan Sözen, “Manavgat Belediyesi işlerimizi engelliyor demişler. Yok böyle bir şey. Bir kez iş durdurduk. İşin başında sahibi yoktu. Kontrolörü yoktu. Ne yaptın diyerek müteahhidi takip eden yok. Biz de işi durdurduk yetkilileri çağırdık. Böyle bir çalışma anlayışı yok. Halk kızıyor, Her iki kurumu suçluyor. Bunu beraber çalışarak aşalım dedik. Pazar yeri ve Fevzi paşa caddesini birlikte ölü sezonda bitirmeyi hayal ettik. Tam müteahhidimiz kazmayı vuracak büyükşehir ekibi geldi. Alt yapı yapacağız dedi. Öyleyse biz de destek verelim bitirelim dedik. 4.5 ay oldu arkadaşlar. Ama Fevzi paşa da hala iş bitmedi. Göz göre göre halkı yanlış bilgilendirmek kimsenin hakkı değil, zaten turizm sezonu geliyor. Biz de gireceğiz, sezonda biz çalışma yapıyor olacağız. Bunlar iyi niyetli çalışmalar değil” dedi.
ZORLUKLARA RAĞMEN ŞEVKİMİZ KIRILMIYOR
Başkan Sözen, maddi zorluklar içerisinde hizmet vermeye çalıştıklarını ancak hiçbir zaman yılmadıklarını söyledi. Sözen, “6360 mezarlık hizmetleri Büyükşehir’e geçti der. Büyükşehir bunları aldı. Ama maalesef ki mezarlıklardan doğan kamulaştırma bedellerini Manavgat Belediyesi ödemeye çalışıyor, Geçmiş kamulaştırma bedeli olan 15 trilyon lira. Manavgat Belediyesinin aylık iller bankası geliri 3.5 trilyon lira. Personel giderimiz 4 triyon. Beldelerden borçlarımız 14.5- 15 trion. Ne benim ne arkadaşlarımın şevki kırılmıyor. Hizmete devam edeceğiz. Hiç bir kişi ve kurum sizlerle iletişimimizin ve hizmetimizin önüne geçemeyecek. Kimsenin kuşkusu olmasın. Geçen dönem bittiğinde kendimizi sorgularız eğer başarısız olmuşsak kendimiz işi bırakırız demiştik. 3 yıllar çok uzun süreler yeter ki inancınız isteğiniz olsun. Hiçbir şey bizim bu hırsımızı çalışma azmimi yenemez” diye konuştu.
BÜYÜKŞEHİR KÖYLERE HİZMET GÖTÜRMÜYOR
Mahalleye dönüşen köylerde hizmeti kimin götüreceği ile ilgili yanlış bilgiler verildiğini de vurgulayan Başkan Sözen, “Hizmet gönülle olur, kalple olur. O iş senin bu iş benim demeyeceksin köylüye hizmet verecesin. Köylüyü kentleştireceğiz dediğiniz bir yasa, ama şu ana kadar görebildiğim kadarıyla köylere hiçbir yatırım yok. Köylere ilçe belediyesi hizmet götürür diye bir şey yok. Ben de kendimi köylere hizmet götürmekten soyutlayamam, Antalya büyükşehir belediyesi de hizmet vermek zorunda. Sadece işleri köylere giden grup yollarına hizmet vermek değil. Neden yasayı dönüştürdünüz hizmet götüreceğiz diye yasa çıkardınız. Ama şu ana kadar gördüğümüz hizmet götürmüyorlar. Şu yol ilçenin, bu yol bizim yok. Benim büyükşehire tabi olan yollarda hizmetimiz oldu. Bize yazı getirin diyorlar. Bize ait de olsa yollara girdikleri zaman sizden önce gidip teşekkür edeceğim. Biz bir aileyiz, Biz aynı gemideyiz. Gönül rahatlığıyla bu görevleri yaptık, adil olarak hizmet ettik diyebilmek önemlidir” dedi.
ÇAĞDAŞ BİR KENT OLUŞTURACAĞIZ
Başkan Sözen, Manavgat Belediyesi olarak kurumsallaşma çalışmalarını gerçekleştirdiklerini ve bunun getirisi olarak da hizmet amacıyla sürekli çalıştıklarını söyledi. Sözen, çağdaş bir kent için hayata geçireceği projelerini teker teker sunumla muhtarlara anlattı. Başkan Sözen, Pazartesi Meydan Projesi, Yaya Köprüsü, Fevzi Paşa, Atatürk, Gülveren Caddeleri düzenlemeleri, Nikah Salonu, Kent Girişleri çalışması, ATM Park Projesi, Sorgun Sahil Park Projesi, Şelale Düzenleme Projesi, Örnek Mahallesi Irmak Kıyısı, Mesire Alanları Projeleri, Side Antik Kent Projesi, Kreş, Öğrenci Konuk Evi gibi projelerden bahsederken, mahalleye dönüşen köylerde çok amaçlı kapalı alan, mahalle giriş kapıları, köy konakları, muhtarlık binaları gibi hayata geçirecekleri projelerini de anlattı. Daha sonra çekilen toplu hatıra fotoğrafı sonrasında ikinci oturumda Ufuk Okan, muhtarlara 6360 Sayılı Büyükşehir Yasası ile ilgili bilgiler verdi.